EuDREP (Europeen Dragage Remblayage Environnemental Protocole)

Περιγραφή:

EuDREP LogoΤο Εργαστήριο συμμετέχει με άλλους 5 Ευρωπαίους εταίρους στο Μέτρο 2.4 (EuDREP) του Προγράμματος INTERREG IIIC - BEACHMED-e. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου αυτού γιά το Εργαστήριο είναι 43094 Euro. Το Μέτρο EuDREP ασχολείται με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου ENV1 που αναπτύχθηκε από ορισμένους από τους εταίρους σε προηγούμενο πρόγραμμα INTERREG IIIb-MEDOCC. Με το παρόν μέτρο θα γίνει εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου σε άλλες περιοχές της Ευρώπης που έχουν πρόβλημα διάβρωσης των ακτών (περιλαμβανομένης και της Ανατ. Μακαδονίας - Θράκης) και οι οποίες ενδιαφέρονται για αποκατάσταση των ακτών με βυθοκόρηση και μεταφορά υποθαλάσσιας άμμου.

Σκοπός του μέτρου είναι η εμβάθυνση στο πρόβλημα της θολερότητας και του ρυθμού καθίζησης αιωρούμενων στερεών που προκαλούνται κατά την μετακίνηση της άμμου στις φάσεις της βυθοκόρησης και της εναπόθεσης για αποκατάσταση (τροφοδότησης) της ακτής. Θα προσδιοριστούν κατάλληλες μεθοδολογίες για την εκτίμηση και παρακολούθηση της θολερότητας και καθίζησης αιωρούμενων στερεών μακριά και κοντά στην ακτή, σε φυσικές συνθήκες ή/και κατά τη βυθοκόρηση, ενώ θα δοθεί έμφαση και στην επίδραση, σε περίπτωση ύπαρξης στην περιοχή, ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως λιβαδιών Ποσειδώνιας (Posidonia oceanica) που προστατεύεται μέσω της οδηγίας Habitat. Το Εργαστήριο θα διενεργήσει αυτές τις έρευνες, και συγκεκριμένα, θα επαληθεύσει την εφαρμοσιμότητα του πρωτοκόλλου ENV1, στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου με βάση βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με τα περιβαλλοντικά, και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης, με σκοπό τη καλυτέρευση του πρωτοκόλλου. Επίσης θα διενεργηθούν: βιβλιογραφική αναδρομή σχετική με το πρόβλημα της θολερότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον, περιγραφή των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της περιοχής μελέτης σε σχέση με την βυθοκόρηση/εναπόθεση άμμου στην ακτή, αναζήτηση της σχετικής νομοθεσίας, προσδιορισμός των καταλλήλων μεθοδολογιών για την εκτίμηση/μέτρηση της θολερότητας ή του ρυθμού εναπόθεσης αιωρουμένων στερεών σε φυσικές συνθήκες, διενέργεια εκστρατειών μετρήσεων στο πεδίο με τη χρήση ειδικών οργάνων.

Επιστημονικώς υπεύθυνος: Δρ. Βασίλειος Α. Τσιχριντζής, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Φάσεις του Έργου

Οι δραστηριότητες ανά φάση του έργου είναι οι ακόλουθες:

  • Φάση A (Μάϊος 2006 - Ιούλιος 2006): Θα γίνει επαλήθευση της εφαρμοσιμότητας του πρωτοκόλλου ENV1 με βάση βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με τα περιβαλλοντικά, και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης, με σκοπό τη καλυτέρευση του πρωτοκόλλου. Επίσης, θα γίνει και βιβλιογραφική αναδρομή σχετική με το πρόβλημα της θολερότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τέλος, θα περιγραφούν τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης σε σχέση με την βυθοκόριση/εναπόθεση άμμου στην ακτή, θα αναζητηθεί η σχετική νομοθεσία, ενώ θα υπάρχει επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων με τους άλλους εταίρους και συμμετοχή του ΕΥ (Β. Τσιχριντζής ή εκπρόσωπός του) στις συναντήσεις.
  • Φάση B (Αύγουστος 2006 - Φεβρουάριος 2007): Θα προσδιοριστούν οι κατάλληλες μεθοδολογίες για την εκτίμηση/μέτρηση της θολερότητας ή του ρυθμού εναπόθεσης αιωρουμένων στερεών σε φυσικές συνθήκες. Προσοχή θα δοθεί στην μελέτη των φαινομένων αυτών στην περίπτωση ύπαρξης λιβαδιών Ποσειδόνιας. Επίσης, θα οργανωθούν οι εκστρατείες πεδίου και θα υπάρξει επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων με τους άλλους εταίρους και συμμετοχή του ΕΥ (Β. Τσιχριντζής ή εκπρόσωπός του) στις συναντήσεις.
  • Φάση Γ (Μάρτιος 2007 - Απρίλιος 2008): Θα γίνουν οι εκστρατείες μετρήσεων στο πεδίο με τη χρήση ειδικών οργάνων και εφαρμογή των μεθοδολογιών για την εκτίμηση της θολερότητας ή/και εναπόθεσης στερεών σε φυσικές συνθήκες και, πιθανόν, κοντά σε λιβάδια Ποσειδόνιας. Τέλος, θα υπάρξει επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων με τους άλλους εταίρους, και συμμετοχή του ΕΥ (Β. Τσιχριντζής ή εκπρόσωπός του) στις συναντήσεις.

Ιστοσελίδα Τμήματος Ιστοσελίδα Πανεπιστημίου