ReSaMMe - Recherche de Sable sous-marin en Mer Mediterranee

Περιγραφή:

ReSaMMe LogoΤο Εργαστήριο συμμετέχει με άλλους 5 Ευρωπαίους εταίρους στο Μέτρο 2.3 (ReSaMMe) του Προγράμματος INTERREG IIIC - BEACHMED-e. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου αυτού γιά το Εργαστήριο είναι 70180 Euro. Το Μέτρο ReSaMMe ασχολείται με έρευνες για τον προσδιορισμό πιθανών χρησιμοποιήσιμων υποθαλάσσιων εναποθέσεων άμμου με σκοπό την μεταφορά και εναπόθεσή τους στις ακτές που πάσχουν από διάβρωση. Το Εργαστήριο θα διενεργήσει αυτές τις έρευνες, βάσει κοινών πρωτοκόλλων που θα συμφωνηθούν με τους εταίρους, στην περιοχή της Β. Ελλάδας, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου. Η περιοχή αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι έχουν κατασκευαστεί κατά μήκος του ποταμού τα φράγματα, τα οποία έχουν περιορίσει την μεταφορά ιζημάτων από τον ποταμό προς την ακτή, κάτι που μεγαλώνει την επικινδυνότητα της διάβρωσης. Επίσης, η διάβρωση της ακτής έχει επηρεαστεί και από την κατασκευή μικρών λιμένων, και άλλων παράκτιων κατασκευών που περιορίζουν ή συγκρατούν τη μεταφορά των ιζημάτων κατά μήκος της ακτής. Το Εργαστήριο έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εκτέλεση του έργου και θα προμηθευτεί και επιπλέον όργανα στα πλαίσια του προγράμματος. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και εκστρατείες μετρήσεων στο πεδίο με τη χρήση ειδικού οργάνου χαρτογράφησης του πυθμένα και συλλογή δειγμάτων άμμου από τις εναποθέσεις για κοκκομετρικές αναλύσεις και αναλύσεις ποιότητας και γενικά προσδιορισμό των χαρακτηριστικών τους.

Επιστημονικώς υπεύθυνος: Δρ. Βασίλειος Α. Τσιχριντζής, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Φάσεις του Έργου

Οι δραστηριότητες ανά φάση του έργου είναι οι ακόλουθες:

  • Φάση A (Μάϊος 2006 - Ιούλιος 2006): Βιβλιογραφική αναδρομή σχετική με τις μεθόδους έρευνας υποθαλάσσιων εναποθέσεων άμμου στην υφαλοκρηπίδα, προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού, ανεύρεση και μελέτη υπαρχόντων γεωλογικών και άλλων στοιχείων σχετικά με τις υποθαλάσσιες εναποθέσεις άμμου στην περιοχή μελέτης, επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων με τους άλλους εταίρους, συμμετοχή του ΕΥ (Β. Τσιχριντζής ή εκπρόσωπός του) στις συναντήσεις (π.χ., Montpellier, Rome και Κομοτηνή).
  • Φάση B (Αύγουστος 2006 - Φεβρουάριος 2007): Δημιουργία χαρτών σε GIS χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα δεδομένα, προσδιορισμός των πλέον κατάλληλων περιοχών για πιο λεπτομερή μελέτη στο πεδίο, σχεδιασμός και οργάνωση των εκστρατειών πεδίου, επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων με τους άλλους εταίρους, συμμετοχή του ΕΥ (Β. Τσιχριντζής ή εκπρόσωπός του) στις συναντήσεις.
  • Φάση Γ (Μάρτιος 2007 - Απρίλιος 2008): Εκστρατείες μετρήσεων στο πεδίο με τη χρήση ειδικού οργάνου χαρτογράφησης του πυθμένα (Side Scan Sonar); χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων εναποθέσεων άμμου; Συλλογή δειγμάτων άμμου από τις εναποθέσεις για κοκκομετρικές αναλύσεις και αναλύσεις ποιότητας και γενικά προσδιορισμό των χαρακτηριστικών, επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων με τους άλλους εταίρους, συμμετοχή του ΕΥ (Β. Τσιχριντζής ή εκπρόσωπός του) στις συναντήσεις.

Ιστοσελίδα Τμήματος Ιστοσελίδα Πανεπιστημίου